Tomograf SOMATOM 10 skúšobne funguje v prešovskej nemocnici

31.07.2003 Celý región

Počítačový tomograf SOMATOM 10 od výrobcu Siemens je od začiatku júla vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove v skúšobnej prevádzk...
Počítačový tomograf SOMATOM 10 od výrobcu Siemens je od začiatku júla vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove v skúšobnej prevádzke. Primár rádiologického oddelenia Miloslav Šimko po dvoch týždňoch od spustenia prístroja do prevádzky uviedol, že zatiaľ za deň v jednej smene do 15. hodiny ním plynule vyšetria troch-štyroch vopred objednaných pacientov. Navyše prijímajú aj pacientov v život ohrozujúcich stavoch a to z celého Prešovského kraja.

Prístroj na vyšetrenie celého tela sa kvalitou radí k svetovej špičke a podľa poznatkov vedenia prešovskej nemocnice nefunguje nikde inde na Slovensku. Investícia vyšla na vyše 40 miliónov Sk, pričom prípravné práce vrátane stavebných úprav priestorov trvali tri mesiace.
Šimko počíta, že skúšobná prevádzka potrvá minimálne do konca augusta a v septembri by pri dobrej organizácií práce mohol tomograf poslúžiť denne asi 20 pacientom oboch kategórií.

Obsluhujú ho dve lekárky, ktoré prešli školením na tomografe nižšieho stupňa v Bratislave. Práve personálne obsadenie oddelenia je podľa Šimka najväčšou hrozbou pre plynulé využívanie prístroja. Pacient neplatí za využitie služieb prístroja žiaden iný poplatok len 20 Sk.
Predchádzajúci tomograf po 12 rokoch fungovania v Prešove bol už morálne aj technicky dávno zastaraný, keďže bežnou praxou je využitie takýchto prístrojov v trvaní do šesť rokov. I napriek tomuto stavu prešovská nemocnica vyšla v ústrety nemocnici v Kráľovskom Chlmci a darovala ho jej.
(jj)
 

Vyberte región